Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 27 април 2012 г.

Телешко пържeно с къри - китайска кухня

Тази публикация е по поръчка на най-малката ми дъщеря.Ястие,  което беше любимо на цялото ни семейство и приготвях много често.



Само че тогава,  когато семейството ми беше голямо, си купувахме специално телешко от село. Беше една кървава епопея на двудневно разфасоване, почистване на месото и етикиране - кое от каква част на животното е и за какво може да послужи. След това замразявахме и цяла зима аз готвех телешко.Сега фризера вече е пенсиониран и приготвям рядко телешко, когато попадна на хубаво месо.
Ястието не е нещо особено  на външен вид.Обикновено реакциите са, че прилича на пържен дроб, но изненадата след това е още по-голяма.Много ароматно, изключително вкусно, крехко месо.Неизменно предизвиква одобрение и възхищение, често и недоверие, че наистина месото е телешко, толкова сочно и крехко е.
Рецептата е от книгата ''Китайска кухня''.Препоръчвам ви го горещео:)!Не правете по-голямо количество наведнъж.

 Продукти 
 за 2 порции
  • 350 г телешко филе
  • 2 яйца
  • 2 с.л. вино
  • 2 с.л.соев сос
  • 2 с.л. нишесте
  • 2 ч.л. сода за хляб
  • 4 с.л. къри
  • 60-80 мл олио
Калории - общо

за 1 порция

Приготвяне

  • месото с енарязва на тънки лентички - сн.1
  • в купа се разбиват яйцата и се смесват с нишестето, содата, соевия сос, виното
  • нарязаното месо се добавя в купата , разбърква се и се прибавят 2 с.л. олио, отново се разбърква -сн.2
  • в тиган ( аз ползвам дълбока тенджера) се загрява останалото олио на силен огън
  • когато олиото стане много горещо, запуши, се изсипва цялата смес с месото и се бърка енергично за 1 минута - сн.3
  • месото се изважда и се оставя настрани
  • в същата мазнина се запържва кърите, връща се месото, огънят се намалява под среден и пърженето продължава още 5-6 минути - сн.4


готовото ястие се изсипва в чинии и се сервира с ориз и/или салата

Аз го сервирах с Ушмар, който приготвих по рецепта на zi4e , незабавно след като я публикува:).
За рецептата ще прочетете при Здравчето.Аз направих всичко точно както е описано, с половината продукти, и беше достатъчно за 2-3 порции.Вкусно родопско ястие, което наподобява качамак.


Добавих и тази салатка от прясно зеле, моркови , магданоз,  пера пресен чесън, балсамико и зехтин.



8 коментара:

  1. Както се казва ,хапнали сте си от душа и сърце :) .....много ароматно и вкусно като чета рецептата ,Сонче!
    На ушмара и аз му се каня , че много обичам качамак :) щом наподобява на него ! И , я налей по ракийка като предлагаш и салатка :))...
    Чувам ,че ще почивате 4 дни :)...приятни почивни дни ! Прегръдки ,Сонче !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази вечер се лее, ма не ракия, че ние пием основно вино!Наздраве!

      Изтриване
  2. Сонче, китайското е много примамливо.
    Ушмара ти се е получил добре вижда се, дано ви е харесал.Благодаря за доверието.
    Салатката си е салатка без нея не сядам на масата.
    Много апетитна и красиво поднесено.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Хареса ни ,как може да не ни хареса!нали ти се похвалих още вчера:) Благодар яза всичко!

    ОтговорИзтриване
  4. Харесвам китайска храна Сонче!Благодаря за предложението!
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. И ни си падаме по китайските гозби и много ми се ще да приготвя това телешко.Освен за телешко варено,месо не от този вид не купувам.Но твоето Сонче ми харесва.И ушмара и салатката....
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. направих го тва телешко,ама нали все бързам сложих и кърито заедно със всичко.като изкарах месото(всичко беше еднородна каша):)нямаше олио в какво да пържа?сложих още олио и на тих огън,но почва да загаря.добре че си падам по аланглето.вид нямаше ,но иначе на вкус беше добре.хареса ми

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието.Ястието не е нищо особено на външен вид, писала съм, но както надявам се сте се убедили, е изключително вкусно!Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow