Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 5 ноември 2013 г.

Една усмихната дама от слънчева Италия представя Сармички от прясно зеле и Сладкиш с дюли



Ясно  кой ми е на гости - Ивана от блога  "С нож и вилица в ръка" ! Тези вълшебни "торбички-сармички" са нейно произведение! Има и още...
  Лъчезарна, пълна с невероятни кулинарни идеи и ентусиазъм! Това е Ивана
Винаги ми е изключително приятно да навестявам нейното местенце,  в очакване на това  с какво ще ни изненада! Дали ще е някоя италианска завъртяна рецепта или нещо от традиционната българска кухня, всичко е невероятно вкусно и с омайващи снимки ! Искрено ти се възхищавам, Ванче! Бъди все така свежа, усмихната и отзивчива, за радост на всички твои близки и на безбройните ти почитатели!! 
Благодаря, че прие поканата да бъдеш гост на Моето сладко хоби! Благодаря и за вкусните предложения, сигурна съм , че ще са интересни за читателите! Сармичките са много оригинални, а паят толкова ароматен...




Някъде в средата на лятото получих покана от Сончето за гостуване в блога и' ''Моето сладко хоби''! Тя тогава заминаваше за Америка и аз си казах: ''има време докато се върне все ще ги сготвя някакви'' ....дните се изнизваха, аз си готвех и не можех да реша с коя рецепта да и се представя. Тя има толкова много и все вкусни и апетитни! Блогът и' е посетен от над 1,560,000 души цифра достатъчно внушителна за да се замислиш какво може да предложиш!

Соня, надявам се да не разочаровам читателите ти с рецептите ,които подбрах! Благодаря ти за поканата и удоволствието да гостувам на твоето сладко хоби!

Сармички с черен дроб и ориз 



Продукти за 2 порции:

125 гр. ориз

150 гр. черен дроб ( може пилешки, телешки, свински - в случая телешки)
500 мл. зеленчуков бульон
4 големи зелеви листа
1 глава лук
магданоз
чер пипер
зехтин
сол
1 с.л. оцет
за соса:
1 с.л. брашно
1 жълтък
2-3 с.л. кисело мляко
чаша бульон
Приготвяне
В голяма тенджера кипнете вода с 1с.л. сол и оцет и бланширайте зелевите листа за 3-4 мин. Извадете ги и оставете настрана да се оцеди водата. Нарежете 1/2 от лука на ситно и го запържете за кратко в тиган със зехтин. Добавете нарязания на малки парченца черен дроб и пържете на умерен огън като бъркате непрекъснато докато дроба се сготви. Овкусете със сол и чер пипер. Отстранете тигана от котлона и оставете да се охлади.

В друг тиган запържете останалата 1/2 от лука, изсипете измития ориз и запържете за кратко. Овкусете със сол, чер пипер и започнете да наливате по малко от бульона. Когато течността се е усвоила добре от ориза налейте отново бульон и така докато ориза се свари добре. Малко преди да го отнемете от котлона добавете приготвения дроб. Разбъркайте добре и като последно поръсете с нарязан на дребно магданоз.

В средата на всяко зелево листо слагайте по 1-2 л. от плънката и завйите на сармичка или свийте на бохчичка:)!

За соса загрейте зехтин, запържете брашното и излейте чаша бульон ( аз ползвах водата в която сварих зелевите листа) Когато сместа поври и се сгъсти, овкусете ако е необходимо със сол и излейте разбития с киселото мляко жълтък. Минутка-две на котлона и сосът е готов!

Изсипете го в чиния, а отгоре наредете сармичките и поднесете! Да ви е сладко:)!

Маслен пай с дюли




Продукти:
За тестото: 
250 гр. брашно
120 гр. краве масло
1 яйце
100 гр. захар
лимонова кора
1 ванилия
1/2 к.л. бакпулвер
За пълнежа:
2 дюли
50 гр. стафиди
50 гр. нарязани орехи
50 гр. кедрови ядки
20 гр. портокалови корички (озахарени)
1 к.ч. ром или коняк
щипка канела
3 с.л. захар
Приготвяне
Размесете брашното , бакпулвера, ванилията и захарта. Нарежете студеното краве масло на парчета, добавете яйцето и бързо замесете меко, маслено тесто. Напревете на топка, загънете в стреч фолио и приберете за 1 час в хладилник.

Нарежете дюлите на малки кубчета. Сложете ги в купа, добавете стафидите и портокаловите корички, захарта и коняка и объркайте много добре продуктите. Оставете ги така докато тестото почива в хладилника.

Застелете тавичка (24см.) с хария за печене. От тестото отделете една малка топка, а останалото разточете и с помощта на точилка прехвърлете в тавичката. Оформете висок борд, надупчете дъното с вилица и изсипете цялата плънка в която сте добавили и другите съставки. Отделената топка тесто разточете на по тънка кора и покрийте пая. Изпечете сладкиша на 180 гр. около 40 мин. Извадете го от фурната, изчакайте да се охлади леко и прехвърлете върху решетка. Поръсете с пудра захар и да ви е сладко:)!



Сонче, на теб и читателите на сладкото ти хоби желая здраве и смели кулинарни експерименти с прекрасните ти и разнообразни рецепти !
Благодаря ти, че бях част от твоето сладко хоби!


10 коментара:

  1. Аз мисля, че не само няма да има разочаровани, ами ще питат и за още. :) Сонче, чудесна гостенка си имаш! Поздравления и за двете ви, бъдете здрави и все така вдъхновяващи. :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Идвам навреме за десерта :)
    Чудесен сладкиш от чудесната ти гостенка, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз към сладкиша посягам :)) Чудесни сте и двечките! Изпращам топли прегръдки и на гостенката, и на домакинята! Удоволствие е да ви чета :*

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни сте и двете!Ванчето готви страхотно,ти я посрещаш много мило-поздравления за вас!
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Торбички -сармички са наистина вълшебни Соня ... а сладкиша е представен по най- блестящият начин ... както си го умее Ваня! И съм убедена че разочаровани няма да има, а само облизващи се пред монитора и желаещи да направят тези вкусотии :)
    Поздравления и за гостенката ти, и за теб и за чудесното ти блогче, където има всичко за всеки вкус!
    Бъдете здрави!
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни сте, Сонче, Ив! И двете имате прелестни блогове, вкусни, красиви, изпълнени с уют! Ив, тези торбички ме грабнаха, толкова празнични и красиви! Сладкиша е чуден и кафето ми днес е още по-вкусно, защото е подсладено с него и вашата прекрасна компания! Поздравявам ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Соня,страхотен гост си имаш!
    С удоволствие посещавам и двете кулинарни кътчета на такива отлични майстори!
    Ваня е подбрала пак разкошни рецепти и красиво е презентирала!
    Благодаря за споделеното удоволствие,дами!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, благодаря ти отново, че бях част от твоето вкусно местенце! Очаквам те в най- близко време и при мен:)!
    Прегръдка! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен гост си поканила, Соня! Прекрасни идеи и рецепти, изпълнени майсторски!
    Поздрави за гостенка и домакиня!

    ОтговорИзтриване
  10. Когато решиш да пътуваш до място като Италия няма как да не забелижиш красивите сгради,които като че ли са по-интересни отвън, а картините и скулпторите могат да ти дадат много и да научиш страшно много ако се поинтересуваш от тяхната история.Няма как да не седнеш да изпиеш по едно кафе и най вече да не хапнеш от тяхната кухня.Много благодаря а тези рецепти.От известно време гледам да приготвям неща,които имат някаква история.Сега имаме доста дюли,които ако не ги направим на сладко е добре да ги готвим така или иначе са пресни.Благодаря изглеждат страшно вкусни и през идващите почивни дни ще ги опитам.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow