Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 19 декември 2013 г.

Коледни меденки (меденките на Джули), за начинаещи



Рецептата за тези меденки е по-различна от тези, които правя редовно във формата на топчета.Тестото  е по-твърдо и може да се разточва и да се изрязват фигурки.


Рецептата  на Джули, пристигнала при нас чрез Наталина, е много популярна и изключително лесна. Дори и за такива като мен, които не обичат да се "туткат" с дребни сладки.

Продукти
за около 80 броя дребни тънки сладки( 4-5 см големина)

1 яйце + 1 жълтък
(белтъка е за украсата)
140 г пудра захар
400 г брашно + допълнително за посипване при разточване
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода с 1 ч.л. оцет
1-2 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. карамфил на прах
щипка индийско орехче
120  г мед, леко затоплен
65 г маргарин(масло), студен
за украсата
1 белтък
150 г пудра захар
1/2 капсула течна ванилия
 Приготвяне

В купа се смесват сухите съставки - брашно, захар, подправки, бакпулвер.
Яйцето и жълтъка се разбиват леко и се изсипват в средата(кладенче).
Содата се смесва с оцета и се прибавя.
Изсипва се леко затопления мед
разбърква се със шпатула или лъжица.
Прибавя се нарязания на кубчета маргарин и се меси с ръка за кратко, до получаване на меко и гладко тесто.
Тестото е готово за употреба веднага.
Разточва се на набрашнена повърхност и се изрязват фигурки.
Пекат се в застлана с хартия тава на 175 С за около 6-8 минути( зависи от дебелината и големината).
Изваждат се и се оставят да изстинат.
украса
Захарта се пресява.
Белтъка се разбива на ръка с няколко капки лимонов сок, до получаване на пяна.
Примесва се захарта на части и се разбива до получаване на гладка глазура
слага се в кесия, на която се срязва малка дупчица.
С този пригоден пош се рисува върху сладките.
Може да се използват цветни желета в тубички.


Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

15 коментара:

  1. Сонче, ти може и да не обичаш, ама ръцете ти май обичат. :) Виж какви красоти са изваяли. Чудесни меденки!
    Поздрави сърдечни от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери, май няма скоро пак да се навия! Весели празници!

      Изтриване
  2. Чудни сладки, Сонче!!! Как сладко си ги нашарила!! Много ми харесват :)
    В интерес на истината, аз също не обичам пипкави изпълнения в кухнята. Когато подобни планове ми влязат в програмата, се настройвам по няколко дни... Сега така се настройвам да украся (с бои, лепило и салфетки) една дървена кутия за подарък. От няколко дена я местя от едно място на друго и още си е съвсем натурално дървена... :)
    Весели празници ти желая, Сонче! С много усмивки и вкусотии :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти правиш такива красоти, Тики, че не мога да повярвам! Благодаря ти, поздрави и хубави празнични дни!

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Сонче :) Нещата, които правя, почти винаги са лесни и бързи. Или поне аз им търся съкратеното и краткото... Даже и сосът бешамел при мен има друга технология, само защото успеваемостта е 100 % и определено ми е по-лесно :) Така де, да не се разсейвам. Сладките ти наистина са много симпатични! Дано няколко устискат до Коледа :) Весели празници отново!!

      Изтриване
  3. Прелестни са, Сонче! Истинска Коледна приказка! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Катя, благодаря ти, похвалата ти е много ценна за мен! Весели празнични дни!

      Изтриване
  4. Сонче, много са красиви :)
    Коледни и нежни :)
    Искам само да попитам ... тази глазура засъхва ли бързо?
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Соня,страхотни са станали,че и чудесно си ги изрисувала!Сърдечни поздрави и щастливи зимни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Много радост и щастливи моменти на теб и семейството ти желая!

      Изтриване
  6. Красиви,празнични и чудесно декорирани меденки!
    Сонче,желая ти весели празници,здраве и благополучие за цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  7. Красива коледна феерия, Соня - разкошни меденки,
    излъчват празничност, много настроение и семеен уют...
    Сърдечни поздрави, здрави, щастливи и споделени празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,
    Вече няколко години правя вашите меденки, както и тези на Джули. Много, много благодаря - сладките са невероятни. Правим ги вече няколко години с дъщеря ми и винаги са порядъчно.... изядени. Трябва да отбележа, че правим винаги двойна или тройна доза.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделеното! Вече си мислех, че никой не прави от тези меденки! Аз правих тази година отново и станаха много вкусни! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow