Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 21 февруари 2016 г.

Тиквен чийзкейк с карамелена заливка ( без брашно)



Обичам всякакъв вид чийзкейк! Тук можете да намерите рецепти за различни варианти и видове. Предпочитам печения чийз, вкусът и текстурата са несъпоставими.


Вариантът с тиква съм правила на микровълнова, рецептата е тук.
Днешното предложение е сравнително лесно, много вкусно, ароматно и с нежна текстура.
Основата е без брашно, само белтък и ядки.

По желание в чийзкейка може да се добавят 1-2 с.л. нишесте за по-голяма плътност.Кондензираното мляко може да се замени със сметана  и да се добави захар.

Продукти
за форма с диамтър 16-18 см
8 порции
за основата
1 белтък
3 с.л. захар
щипка сол
1 к.л. лимонов сок
120 г смлени орехи или други ядки
чийзкейк
250 г крем сирене
2 яйца+1 жълтък
200 мл кондензирано мляко
ванилия
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
щипка сол
300 г пюре от печена тиква
глазура
2 с.л. захар
100 мл кондензирано мляко
орехи
 Време за приготвяне: 8часа
 - за подготовка - 30 min.
 - за готвене - 60 мин.

Приготвяне


За основата
Белтъка се разбива на сняг заедно с лимоновия сок и щипка сол.Постепенно се прибавя захарта като разбиването продължава до пълното й усвояване и получаване на гладка лъскава смес.
Добавят се смлените ядки и сместа се разбърква с шпатула.
Изсипва се във формата за печене, като по желание се разпределя и по стените като се оформя борд.
Основата на сладкиша се пече в предварително загрята на 180С фурна за около 20 мин.
Изважда се от фурната и се оставя настрани.
Чийзкейк
Крем сиренето се разбива, добавят се яйцата, едно по едно, кондензираното мляко, ароматите и всичко се разбива добре с миксер.
Тиквеното пюре се смесва с горната смес и се разбърква добре.
Чийзкейка се изсипва в изпечената основа.(Добре е стените на съда да се намажат с масло).
Сладкишът се пече 10 минути в предварително загрята на 200 С фурна и след това още 1 час на 160 С. Оставя се да изстине във фурната.След това се прибира в хладилник за няколко часа.
Глазура
Захарта се загрява в дълбок съд до карамелизиране.Излива се кондензираното мляко(може да се замени със сметана) и се разбърква енергично до завиране.
Глазурата се излива върху студения сладкиш.
Украсява се със запечени орехи и тиква.





 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на  Моето сладко хоби

2 коментара:

  1. Много интересна рецепта за чийзкейк.Тиквата е прекрасно допълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен е, Сонче! Ще отрежеш ли парченце? Усмивки, мила!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow